Ga naar de inhoud

Informatiebeveiligingsbeleid (Cybersecuritybeleid)

informatiebeveiligingsbeleid-cybersecuritybeleid

Goed informatiebeveiligingsbeleid of cybersecuritybeleid: geldbesparend en productiviteitsverhogend

Met een ijzersterk informatiebeveiligingsbeleid verklein je de kans dat je organisatie slachtoffer wordt van een cyberaanval een heel stuk. Dat zal geen nieuws zijn. Wist je dat het ook helpt om geld te besparen en het je werknemers productiever maakt?

Ondanks dat er bij ons thuis een slot (basisbeveiliging) op de deur zit, bewaar ik mijn meest waardevolle zaken toch op een veilige plek (extra beveiliging). Zo zou het ook binnen organisaties moeten gaan. Als je waardevolle data niet extra goed beveiligd, kunnen ze gestolen worden. Voorkomen is beter dan genezen. Geld uitgeven aan een goed cybersecuritybeleid kost minder dan wanneer er iets belangrijks gestolen wordt.

Cybersecuritybeleid: start met een risicoanalyse

Perfecte informatiebeveiliging hoef je uiteraard niet met ieder systeem of datatype te doen. Dat kost veel te veel geld en maakt het voor je medewerkers lastiger om hun werk efficiënt te doen. Er worden dan zoveel securitylagen ingebouwd, dat hun productiviteit daalt. Om de juiste prioriteiten te bepalen, is een duidelijk informatiebeveiligingsbeleid een must.

Als je aan de slag wilt met informatiebeveiligingsbeleid is het noodzakelijk om eerst in kaart te brengen wat je belangrijkste data en systemen zijn. Parameters als beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid en vereiste regelgeving zijn hierbij van belang. Daarna ga je bepalen waar de kwetsbaarheden zitten en welke impact een aanval op jullie organisatie kan hebben. Het is belangrijk om bij deze risicoanalyse ook te kijken naar je supply chain. Waar zitten in die keten afhankelijkheden en kwetsbaarheden?

IT-risicobeheer

De risicoanalyse vormt het uitgangspunt van jouw IT-risicobeheer. Als je weet waar de risico’s en zwakke plekken liggen, kunnen de specifieke risico’s benoemd en in kaart gebracht worden. In een volgende stap worden de risico’s geanalyseerd om vervolgens te bepalen hoe deze risico’s kunnen worden verminderd of geëlimineerd. Effectief IT-risicobeheer is noodzakelijk om de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van IT-systemen te beperken, zoals risico’s op dataverlies, hacking, malware en andere bedreigingen.

Beveilig je belangrijke systemen extra

Focus je op extra beveiligingsmaatregelen voor jullie bedrijfskritische processen, systemen en data. Welke systemen moeten altijd beschikbaar zijn om de organisatie overeind te houden, en voor welke is niet zo erg als ze onverhoopt een paar dagen niet beschikbaar zijn?

Zorg dus voor een basisbeveiliging met daarnaast extra beveiligingsmaatregelen voor je belangrijkste systemen en data. Juist die laatste maatregelen kunnen je een hoop geld besparen en productiviteitsverlies voorkomen.

Welke data moeten we strenger beveiligen?

Het is vaak lastig om te bepalen welke data streng beveiligd moet worden, en welke niet. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld je data indelen in verschillende classificaties:

  • Publiek
  • Gevoelig
  • Vertrouwelijk
  • Zeer vertrouwelijk

Publieke data mogen vrij beschikbaar zijn, die hoef je dus niet zo heel streng te beveiligen. De zeer vertrouwelijke data ga je juist extra beveiligen.

Hoe maak je een goed informatiebeveiligingsbeleid?

Roep hiervoor de hulp in van een ervaren IT-kennispartner zoals Symbis. Wij weten hoe we goed cybersecuritybeleid binnen jullie organisatie moeten opzetten. Waarom? Omdat we dit al bij vele andere organisaties hebben gedaan.

Symbis kan je van begin af aan helpen om je bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Hiermee krijg je inzicht welke afdelingen op welke locatie(‘s) met elkaar zijn verbonden en afhankelijk van elkaar zijn. Maar bijvoorbeeld ook welke applicaties er worden gebruikt en wat de afhankelijkheid en risico’s onderling hiervan zijn. Zo leggen wij samen de basis voor het IT-risicobeheer binnen jouw organisatie.

We staan altijd open voor een vrijblijvend en informatief gesprek hoe we jullie op dit vlak verder kunnen helpen. Kennismaken? Vul hieronder het formulier in en we nemen contact met je op.