Ga naar de inhoud

Gemeente Velsen

Werken waar en wanneer je maar wilt

“Gebruikers hebben de vrijheid om te werken waar en wanneer ze maar willen. Tegelijkertijd zijn de veiligheidsrisico’s tot een minimum beperkt.”

De medewerkers van de gemeente Velsen moeten snel en gemakkelijk kunnen werken. Zodat ze burgers en bedrijven optimaal van dienst kunnen zijn. Goed werkende ICT is daarbij essentieel. Al was het alleen al om zowel op het werk als thuis gemakkelijk en veilig te kunnen inloggen. Maar de gemeente Velsen wil meer: ook via hun mobiele telefoon moeten medewerkers kunnen inloggen. Alleen, hoe zorg je ervoor dat dit veilig gebeurt? Dat er geen vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen? Daarvoor werd de hulp van Symbis ingeroepen.

De medewerkers van de gemeente Velsen krijgen steeds meer behoefte om hun eigen apparaten en apps te gebruiken, in plaats van alleen hun werkcomputer of- laptop. Ze willen overal toegang tot hun e-mail en documenten. Oók en vooral via de mobiele telefoon. Maar: hoe doe je dit zonder de veiligheid van de IT-systemen in gevaar te brengen?

Daarnaast wil de gemeente dat de medewerkers op de servicedesk van de gemeente begeleid worden. En het onderhoud en beheer van de IT bij Symbis neerleggen, zodat ze niet zelf hoeven investeren in specialistische kennis. Tot slot wil de gemeente koste wat kost financieel binnen de scope van het project blijven.

Aan de slag

Eerder had Symbis al een upgrade van de Vasco 2-factor authenticatie oplossing bij de gemeente verzorgd. Vasco 2-factor is een manier van inloggen waarbij de gebruiker zich in twee stappen authentiseert. Bijvoorbeeld met een wachtwoord én een token of sleutel.

De vervolgstap is nu om medewerkers de mogelijkheid te bieden zowel op hun zakelijke als privé smartphones te kunnen inloggen op het netwerk. Op een veilige manier. Daarom hebben we Citrix XenMobile geïmplementeerd. Daarmee kunnen bedrijfs- en privéapparaten eenvoudig én veilig met elkaar praten.

De oplossing

De toegang tot e-mail via XenMobile is beschikbaar voor 885 medewerkers. We hebben XenMobile geïmplementeerd op zo’n 250 zakelijke devices. Daarnaast is XenMobile ook beschikbaar gesteld voor 600 privé toestellen. De gebruikers kregen ook de Digipass app op hun smartphone. Digipass is een zeer veilige én gebruikersvriendelijke app waarmee gebruikers zich kunnen authentiseren. Wie z’n mobiele telefoon verliest, hoeft niet bang te zijn dat onbevoegden bij de documenten of apps kunnen. Met 2 Citrix NetScalers is door Symbis de mailomgeving beveiligd en worden XenApp, XenMobile en ShareFile naar het internet ontsloten.

De resultaten

Er is veel veranderd bij de gemeente sinds de introductie van XenMobile. De IT-omgeving is heel flexibel geworden. Gebruikers hebben de vrijheid om te werken waar en wanneer ze maar willen. Tegelijkertijd zijn de veiligheidsrisico’s tot een minimum beperkt. En dat alles binnen de vooraf afgesproken financiële scope.

Persoonlijk advies?

Jan Smit en zijn team staan graag voor je klaar!