Ga naar de inhoud

IT-Trends 2024 | Blog

De top 10 IT-Trends 2024

Het jaarlijkse IT Trendsonderzoek van Supply Value laat een duidelijk beeld zien wat we in 2024 kunnen verwachten aan IT-trendontwikkelingen. Interessant is dat de top 3 trends van vorig jaar helemaal zijn veranderd. Dit jaar zien we nieuwe (of terugkerende) trends die extra aandacht krijgen. Niet verrassend staat kunstmatige intelligentie (AI) bovenaan de lijst.

De top 3 – AI, cloud, en cyber- en datasecurity – zijn allemaal gebieden die het afgelopen jaar een grote vlucht hebben genomen qua toegankelijkheid en belang. Het is dan ook logisch dat organisaties deze bovenaan hun agenda zetten. Kijk je naar de hele top 10, dan zie je drie trendstromen die elkaar beïnvloeden en sterker maken.

We merken hoe belangrijk het is om data te gebruiken (denk aan AI, BI, Big data, en datagedreven besluitvorming), om informatiebeveiliging goed te regelen (met cyber- en datasecurity en bewustzijn over veiligheid) en om slim te kiezen tussen zelf doen of uitbesteden (bij cloud en in- en outsourcing, en de overgang naar een regieorganisatie). Overkoepelend zien we ook digitale transformatie en digitaal leiderschap als belangrijke trends.

AI staat dit jaar op nummer één, mede dankzij de opkomst van ChatGPT en andere chatbots. Dit maakt de mogelijkheden van AI veel duidelijker voor iedereen. Respondenten willen processen sneller en effectiever maken met AI, waardoor ze de waarde ervan voor 2024 erg hoog inschatten.

Verder bestaat de top 3 uit cloud en cyber- en datasecurity. Clouds helpen volgens de respondenten om de dienstverlening continu en van hoge kwaliteit te houden. Bovendien biedt de cloud flexibiliteit en veiligheid. Cyber- en datasecurity blijft essentieel vanwege de groeiende complexiteit en de verbinding van IT met AI en Cloudservices. Ook de omvang en ernst van digitale bedreigingen nemen toe.

Wat betrouwbaarheid van dienstverlening aangaat, volgen digitale transformatie en security awareness op de top 3. Digitale transformatie zorgt voor schaalbaarheid, nieuwe manieren om waarde te leveren en kostenbesparing. Security awareness is erop gericht om kwetsbaarheden te verminderen en een zo sterk mogelijke continuïteit van IT (en daarmee de organisatie) te garanderen, door medewerkers bewust te maken van risico’s en maatregelen. Dit blijft vooral belangrijk met de toename van AI-ontwikkelingen, voor de betrouwbaarheid naar klanten en partners toe.

Op de zesde plaats hebben we Business Intelligence, wat helpt bij het begrijpen en kwantificeren van succesfactoren voor de organisatie. Dit ondersteunt een datagedreven aanpak die de zevende plaats inneemt. Met datagedreven besluitvorming wordt data uit de hele organisatie verzameld en geanalyseerd voor betere beslissingen. Bij in- en outsourcing en de overgang naar een regieorganisatie op de achtste plek gaat het om slim kiezen tussen zelf doen of uitbesteden.

Nieuw leiderschap komt ook naar voren, met digitaal leiderschap en Big data op de negende en tiende plaats. Digitaal leiderschap draait om het effectief inzetten van nieuwe technologieën als onderdeel van de strategie. Dit leiderschap duwt de digitale transformatie vooruit. Big data wordt vooral gebruikt voor analyse en optimalisatie, wat samenhangt met de relevantie van BI en datagedreven besluitvorming.

Als betrokken IT-dienstverlener en kennispartner verkennen we continu de nieuwste technologieën en innovaties om organisaties vooruit te helpen en voorop te laten lopen. Deze drive laten we altijd samengaan met een focus op de specifieke behoeften en doelstellingen van de organisatie. Deze combinatie verzekert een partnerschap dat niet alleen gericht is op het leveren van geavanceerde technologische oplossingen, maar ook op het waarborgen van belangen en succes op de lange termijn.

Symbis. Persoonlijk betrokken!