Ga naar de inhoud

Microsoft Copilot

Microsoft Copilot

In de competitieve wereld van AI strijden techgiganten zoals Google, Microsoft, OpenAI, Amazon en IBM om de nieuwste innovaties. Microsoft heeft de afgelopen maanden Microsoft 365 Copilot gelanceerd en zet hier vol op in. Copilot is een AI-assistent geïntegreerd in hun 365-tools, met als doel jouw werkprocessen te optimaliseren en efficiëntie te verhogen. In deze blog vertellen we je van alles over Copilot, inclusief integraties en kosten. Ontdek hoe deze nieuwe AI-assistent jouw digitale werkomgeving kan transformeren.

Wat is Microsoft Copilot?

Microsoft 365 Copilot is een AI assistent die je helpt met je dagelijkse werkgerelateerde vragen. Copilot combineert OpenAI’s LLM (Large Language Model) GPT-4 van ChatGPT met gegevens uit jouw organisatie. In feite combineert Copilot ChatGPT met jouw data in Microsoft 365, door gebruik te maken van de Microsoft Graph API.

Waar kan je Microsoft Copilot voor gebruiken?

Met Microsoft 365 Copilot zijn de mogelijkheden grenzeloos. Je kan Excel-data analyseren en samenvatten, maar ook vragen beantwoorden over bedrijfsgegevens, zoals: “Wat zijn de verkoopcijfers van het derde kwartaal?” of “Wat waren de belangrijkste punten van de vergadering van gisteren?”.

Copilot zal naadloos geïntegreerd worden in verschillende Microsoft-tools, elk met een specifieke functie. Hierdoor heeft Copilot talloze toepassingen, van vragen over Excel-spreadsheets tot Word-documenten en e-mails in Outlook.

Business Chat
Stel je vragen aan Copilot via de Business Chat. Hierbij combineert deze functie het LLM achter Copilot met gegevens uit de Microsoft Graph API. De verkregen informatie wordt vervolgens verwerkt door het LLM en in begrijpelijk Nederlands teruggegeven als antwoord op je vraag.

Bovendien is Copilot ook beschikbaar in de Microsoft-apps, waardoor je daar eveneens vragen kunt stellen. Deze functie werkt op dezelfde wijze als de Business Chat, maar is geïntegreerd in de apps.

Welke Copilot integraties zijn beschikbaar?

Jouw nieuwe AI-assistent heeft veel integraties. Wat zijn de meest populaire?

 • Microsoft Word
 • Microsoft PowerPoint
 • Microsoft Excel
 • Microsoft Outlook
 • Microsoft Teams

Microsoft Word
Microsoft 365 Copilot brengt een groot aantal nieuwe functionaliteiten naar Word. Hieronder een paar voorbeelden.

 • Documenten opstellen: Copilot kan je helpen met het creëren van je eerste concept.
 • Documenten samenvatten: Copilot kan heel simpel documenten samenvatten.
 • Documenten herzien: Copilot kan documenten nakijken en herschrijven. Dit biedt een fris perspectief en leidt tot nieuwe inzichten.
 • Jouw schrijfstijl verbeteren: Copilot helpt bij het verfijnen van jouw schrijfstijl. Het doet suggesties voor krachtigere argumenten en het corrigeert grammaticale fouten.
 • Teksten bewerken: Copilot is in staat om je teksten aan te passen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen om een paragraaf korter te maken.

Microsoft PowerPoint
Microsoft Copilot stelt jou in staat om PowerPoint te combineren met de kracht van AI. Hieronder een aantal voorbeelden.

 • Presentaties samenvatten: Copilot kan lange presentaties samenvatten. Hierdoor kan je snel de relevante informatie ophalen in plaats van de volledige presentatie opnieuw bekijken.
 • Presentaties aanpassen: Copilot kan de lay-out van je presentatie veranderen en ook de tekst opmaken op basis van jouw opdrachten.
 • Documenten omzetten in presentaties: Met Copilot kan je Word-documenten omzetten in PowerPoint-presentaties. Het kan de tekst toevoegen aan de sprekersnotities en een volledige presentatie maken.

Microsoft Excel
Voor veel mensen is werken in Excel een uitdaging. Copilot haalt de complexiteit weg en helpt jou werken in Excel. Hieronder wat voorbeelden.

 • Grote stukken data analyseren: Copilot is in staat om grote stukken informatie in een mum van tijd te analyseren door vragen te stellen.
 • Nieuwe inzichten geven: Omdat Copilot jouw data kan analyseren, kan het jou ook nieuwe inzichten geven. Copilot kan jouw data in kaart brengen en patronen herkennen.
 • Complexe formules vermijden: Gezien het feit dat je Copilot alles kan vragen, zijn formules vanaf nu overbodig. Copilot kan de formules voor je toepassen.

Microsoft Outlook
Copilot helpt je om minder tijd te spenderen in Outlook. Hieronder een paar voorbeelden.

 • Mails samenvatten: Copilot kan e-mails voor je samenvatten. Met deze functie ben je snel op de hoogte van belangrijke informatie in (ongelezen) mails. Ook kan je Copilot bijvoorbeeld vragen om alle mails van een bedrijf samen te vatten.
 • Jouw schrijfstijl verbeteren: Copilot kan je helpen beter te schrijven. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je tekst professioneler of vriendelijker klinkt.
 • Mails maken/genereren: Weet je niet hoe je een mail moet beginnen? Vraag Copilot om hulp! Het helpt bij het maken van een eerste opzet.
 • Jouw inbox ordenen: Als je een veel ongelezen mails hebt, kan Copilot je helpen je mailbox op orde te brengen. Zo zie je in een ogenblik welke mails belangrijk of urgent zijn.

Microsoft Teams
Een van de meest belangrijke toepassingen van Copilot in Teams is Business Chat. Je kan al je vragen in deze chat zetten en Copilot gaat voor je aan het werk. Maar er zijn nog andere interessante toepassingen in Teams, namelijk:

 • Meetings/vergaderingen samenvatten: Copilot kan je helpen (gemiste) vergaderingen samen te vatten, zodat je altijd up-to-date bent.
 • Ongelezen berichten/chats samenvatten: Heb je moeite om ongelezen chats bij te houden? Copilot helpt je met het samenvatten en filteren van chats op urgentie.
 • Vergaderingen organiseren: Copilot kan jou helpen met het plannen van vergaderingen. Daarnaast kan het ook gespreksonderwerpen bedenken op basis van eerdere vergaderingen.

Het doel van Microsoft Copilot

Hoewel deze toepassingen op het eerste gezicht geïsoleerd lijken, heeft Microsoft Copilot de capaciteit om naadloos samen te werken tussen alle Microsoft-apps. Bijvoorbeeld, je kunt Copilot vragen om een rapport in Word te genereren op basis van gegevens uit Excel.

Het voornaamste doel van Copilot is duidelijk: tijdsbesparing en automatisering van herhalende taken. Hoewel het een handige tool is voor elke organisatie, is het belangrijk te onthouden dat de technologie nog in ontwikkeling is en dat AI fouten kan maken. Daarom is het essentieel om een kritische blik te behouden.

Hoe gaat Microsoft om met mijn gegevens?

Als je al Microsoft-apps gebruikt, heeft Microsoft reeds toegang tot je bedrijfsgegevens. Maar wat doet Copilot met jouw data en wat gebeurt er met je gestelde vragen?

Copilot heeft allereerst alleen toegang tot informatie die relevant is voor jouw vraag, en deze gegevens blijven binnen de grenzen van Microsoft 365. Dit waarborgt de naleving van Microsofts privacy- en gegevensbeschermingsbeleid. Microsoft verzekert dat jouw vragen en data niet worden gebruikt voor trainingsdoeleinden, maar dat publiekelijk beschikbare data wordt ingezet voor het trainen van het AI-model. Bovendien belooft Microsoft volledige naleving van toekomstige wet- en regelgeving.

Beschikbaarheid en kosten

Licenties voor “Copilot voor Microsoft 365” zijn beschikbaar en leverbaar. Een licentie kost $ 30,00 (+/- € 27,75) per gebruiker per maand (met een jaarlijkse verplichting). Om een Copilot-licentie af te nemen, moet je al beschikken over een licentie voor Microsoft 365 Business Standard, Business Premium, E3, E5 of Office 365 E3 of E5.

Copilot kennispartner

In deze blog heb je van alles over Copilot kunnen lezen. Omdat Copilot nog maar net gelanceerd is, is het nog heel nieuw en komen er de aankomende periode ongetwijfeld nog allerlei wijzigingen en updates aan. Uiteraard houden wij je hiervan op de hoogte.

Wil je je verder oriënteren op Copilot, maar weet je niet precies waar te beginnen? Bij Symbis helpen we je hierbij graag verder. Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing voor jouw organisatie.

Symbis. Persoonlijk betrokken!