Ga naar de inhoud

Microsoft Ignite 2023

Microsoft Ignite 2023

Microsoft heeft op Ignite 2023 tientallen nieuwe producten, diensten en functie-updates aangekondigd. Daarnaast kreeg de techgemeenschap een uitgebreid beeld van de AI-ambities van het bedrijf. “Het tijdperk van copilots staat voor de deur”, vertelde Microsoft-CEO Satya Nadella tijdens zijn keynote-toespraak.

Het is de eerste editie van het evenement sinds het bedrijf zich zo bezighoudt met AI-gestuurde toepassingen en dataservices. Microsoft streeft ernaar zijn dominantie op dit gebied te behouden door AI ook te integreren in zijn infrastructuurlaag. Maar liefst de helft van de ongeveer 600 sessies op het evenement was gerelateerd aan AI.

De belangrijkste aankondigingen

1. Copilot toevoegingen
Microsoft gaat vier nieuwe onderdelen toevoegen aan zijn Copilot-aanbod.

  • Copilot voor Azure
  • Copilot in Dynamics 365 Guides
  • Copilot Studio
  • Copilot for Service

Microsoft stopt met de naam Bing Chat. Het product heet voortaan simpelweg Copilot. Het bedrijf heeft ook meerdere nieuwe functies toegevoegd aan Copilot voor Microsoft 365.

2. Windows AI Studio
Windows AI Studio is bedoeld voor ontwikkelaars die AI-applicaties willen maken, maar dit niet in de cloud willen doen. Deze nieuwste tool van Microsoft maakt lokale ontwikkeling met behulp van AI mogelijk. De beperkingen op het gebied van rekenkracht zullen ontwikkelaars op dit moment waarschijnlijk alleen in staat stellen om kleine taalmodellen (SLM’s) te implementeren.

3. AI-chips
Microsoft introduceert twee nieuwe intern gemaakte chips: Azure Maia 100 AI Accelerator en de Azure Cobalt 100 CPU. Beide halfgeleiders moeten Microsoft helpen zijn afhankelijkheid van externe GPU’s fors te verminderen. De chips zijn een belangrijke toevoeging voor Microsoft om infrastructuursystemen te leveren die alles omvatten.

4. Partnerschap met NVIDIA
Microsoft en NVIDIA zijn twee van de grootste bedrijven die AI-ontwikkeling mogelijk maken en ze gaan meer met elkaar samenwerken. Dit blijkt uit het feit dat Microsoft de positie van NVIDIA in zijn cloud- en datacenterdiensten gaat uitbreiden.

5. Op AI gebaseerd cyberbeveiligingsaanbod
Security Copilot wordt beschikbaar om gegevens- en dreigingsinformatie, malware-analyses, incidentresponses en end-to-end bescherming te bieden voor verschillende beveiligingsproducten en -diensten. Microsoft gaat twee van zijn beste beveiligingsoplossingen – Microsoft Defender XDR en Sentinel – combineren met Security Copilot voor een uniforme ervaring op het gebied van beveiliging.

Meer weten over Microsoft Ignite 2023? We vertellen je er graag meer over.

Symbis. Persoonlijk betrokken!