80% mkb vreest AI-cybercrime | Nieuws
80% mkb-ondernemers vindt zichzelf kwetsbaar voor cyberdreiging
Zeker tachtig procent van de mkb-ondernemers vindt zichzelf kwetsbaar voor cyberdreiging. Alleen de samenwerking met een gecertificeerde IT-dienstverlener helpt het mkb in strijd tegen AI-gedreven cybercrime. Dat zegt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
AI als bedreiging voor databeveiliging
De toegang tot tools met Artificial Intelligence (AI) is voor steeds meer mensen beschikbaar en bruikbaar. Hiermee neemt ook de cyberdreiging van AI-gestuurde cybercriminaliteit hand over hand toe. Met het bekende ChatGPT, dat inmiddels zo’n 110 miljoen actieve gebruikers heeft, kunnen individuen redelijk eenvoudig tekst, beeld, codes en scripts produceren.
Dit leidt tot een toename van hacks, phishing-mails, malware, identiteitsfraude, deepfakes en ransomware. Malware, of kwaadwillende software, wordt als gevolg van AI steeds ingenieuzer. Cybercriminelen gebruiken eigen taalmodellen vergelijkbaar met ChatGPT. Tools als WormGPT, FraudGPT, maar ook DarkBart, de darkweb-variant van Google’s AI-model Bart, vormen een concrete dreiging.
Cybercrime aangejaagd door AI is intussen een duidelijk verdienmodel. Ransomware as a Service (RaaS) is inmiddels een wijdverspreid model. Ondernemers moeten zich bewust zijn van deze ontwikkelingen en proactief maatregelen nemen om zich te beschermen.
AI als kans voor databeveiliging
Maar AI heeft ook een positieve kant. Het dient steeds vaker als gereedschap om organisaties veiliger en robuuster te maken. Het kan ook helpen om de groeiende cyberdreiging het hoofd te bieden. De enorme analytische capaciteit van AI kan bijvoorbeeld afwijkende patronen in data herkennen en code begrijpen of analyseren. De ontdekking van malware is zo een stuk makkelijker.
Met AI kun je een cyberaanval voorspellen en voorkomen, en een aanval effectiever bestrijden. Daarnaast kun je daders beter achterhalen en kun je een aanval gebruiken om op een volgende aanval te anticiperen.
Keurmerk voor IT-dienstverlening
Mkb-bedrijven zijn kwetsbaar, omdat ze meestal beperkt in staat zijn om volledig zelfstandig hun cyberweerbaarheid te verhogen. Terwijl een cyberveilig mkb steeds belangrijker wordt voor de Nederlandse economie en samenleving. Een onveilig mkb kan de stabiliteit van een hele keten beïnvloeden.
Mkb-ondernemers moeten in toenemende mate vertrouwen op de kennis en kunde van hun IT-dienstverlener(s). Om het mkb te helpen bij het kiezen van een goede IT-dienstverlener heeft de regering een belangrijke stap gezet door opdracht te geven voor het ontwikkelen van een keurmerk voor IT-dienstverleners door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Met zo’n keurmerk kan het mkb zich beter te wapenen tegen de snel groeiende dreiging van cybercriminaliteit.
Bron: ICT/magazine