Ga naar de inhoud

Mobile Application Management

Door Marco Krijgsman, marketeer Symbis

Mobile Application Management, voor de organisatie én de werknemer een uitkomst

Laatst had ik een vriend op bezoek en we hadden het over een juiste balans houden in onze 24-uursmaatschappij. “Waarom heb jij twee telefoons dan?”, vroeg ik hem. “Dan zit je nog meer naar je scherm te turen op een dag.” Hij vertelde: “Bij ons op de zaak beheren ze alle zakelijke mobiele toestellen vanaf één centraal punt. Dit onder andere vanwege de toegenomen cybercriminaliteit. Ik mag hem ook wel privé gebruiken, maar ergens geeft me dat toch niet helemaal een prettig gevoel. Je krijgt dan toch het idee dat ze op afstand mee kunnen kijken. En je weet, ik ben een iPhone-fan hè, maar ze hebben gekozen voor een standaard Android telefoon voor iedereen. Dus heb ik maar besloten om twee telefoons te gebruiken.”

Herken je deze situatie?

We willen overal vandaan kunnen werken en bij al onze data kunnen. Daardoor komen er steeds meer mobiele apparaten in omloop waarop zakelijke toepassingen worden geïnstalleerd en gaan de gegevens van organisaties steeds meer naar de cloud. De kans dat deze informatie in verkeerde handen komt, wordt dus steeds groter. De vraag gaat meer en meer spelen welke informatie waar vandaan en door wie toegankelijk mag zijn. En hoe we dit vervolgens beveiligen.

De oplossing die de werkgever van mijn vriend hiervoor gebruikt, heet Mobile Device Management. Hiermee beheert een organisatie op afstand alle zakelijke mobiele apparaten. Het beheer van de instellingen, gebruikersrechten en beveiligingsbeleid gebeurt allemaal vanaf één centraal punt. Maar medewerkers willen ook de regie houden over hun eigen privézaken en vinden het geen prettig idee dat hun werkgever voor hun gevoel ‘mee kan kijken’ in hun telefoon. Met als gevolg dat men twee toestellen gaat gebruiken.

Een andere oplossing is Mobile Application Management (MAM). Deze combineert beide wensen. Op een veel laagdrempeliger manier kan de organisatie toch controle houden over zakelijke toepassingen. Er wordt als het ware een ‘beveiligingscontainer’ om alleen de zakelijke applicaties op mobiele toestellen geplaatst. Op deze containers kunnen beveiligingsinstellingen gezet worden, zoals het verplicht instellen van een pincode of het voorkomen dat er screenshots gemaakt kunnen worden van zakelijke data. De organisatie beheert alleen de zakelijke applicaties en niet het hele toestel. Ook voor de werknemers is dit een prettiger idee. Men gebruikt zo veel makkelijker een zakelijke telefoon voor privédoeleinden of zet zakelijke applicaties op een privétoestel. In geval van uit dienst gaan of verlies van een toestel hoeven ook alleen maar de betreffende containers worden gewist.

Zoals gezegd gaan steeds meer organisaties naar de cloud. Data kan dus makkelijker weglekken. Veel organisaties gaan naar de cloud en vragen zich daarna af hoe ze hun informatie op (mobiele) apparaten moeten beveiligen. Verstandiger is uiteraard om dit proces andersom te doen. Zorg eerst voor een goede oplossing voor mobiele apparaten alvorens alles in de cloud te zetten.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Laat het ons weten.

Meer weten over Mobile Application Management bij Symbis?

We helpen je graag verder!