Ga naar de inhoud

Werken in de cloud | Blog

Cloudcomputing

Cloudcomputing is een term die je vaak hoort in de online wereld van nu. Maar wat betekent het eigenlijk en hoe kan het jouw bedrijf ten goede komen? In deze blog leggen we uit wat cloudcomputing is en waarom het goed is voor jouw bedrijf.

Wat is de cloud?

De term “cloud” wordt vaak gebruikt om het internet aan te duiden. In technische termen verwijst het naar een netwerk van servers die via het internet met elkaar zijn verbonden. Deze servers kunnen verschillende functies hebben, zoals het opslaan van gegevens, het uitvoeren van applicaties of het leveren van een dienst zoals video streaming of chatten. In een traditioneel IT-model zou jouw bedrijf zijn eigen servers moeten onderhouden en beheren. Dit kan veel tijd en geld kosten. Met de opkomst van de cloud kan jouw bedrijf nu zijn IT-infrastructuur uitbesteden aan een externe provider die deze voor hem bijhoudt en onderhoudt.

Als deze infrastructuur speciaal voor jouw bedrijf wordt ingericht, spreken we van een private cloud. IT-infrastructuur die door verschillende organisaties en gebruikers wordt gebruikt noemen we de public cloud. Vaak is er ook een combinatie van public en private mogelijk, dit wordt hybrid cloud genoemd.

Wat doet de cloud?

De cloud biedt jouw bedrijf de mogelijkheid om de IT-infrastructuur uit te besteden. Dit betekent dat je gebruik kunt maken van de servers die door een cloudprovider zoals Symbis worden aangeboden en door hen worden bijgehouden. Werken in de cloud biedt veel flexibiliteit. Je kiest welke services je wilt gebruiken, hoeveel opslagruimte je nodig hebt, en hoeveel rekenkracht je nodig hebt voor je applicaties. Je kunt ook gemakkelijk opschalen of afschalen, afhankelijk van jouw eigen wensen en behoeften.

Wat is cloudcomputing?

Cloudcomputing is een manier om IT-diensten te leveren via het internet, zonder dat je daar zelf hardware, software of gegevens hoeft te bezitten of te onderhouden. Je kunt kiezen uit verschillende soorten en typen cloudcomputing, afhankelijk van wat je wilt doen met de cloud en hoeveel controle je wilt hebben over de cloudinfrastructuur. Cloudcomputing is een moderne en makkelijke manier om IT-diensten te leveren en te gebruiken.

De verschillende soorten cloudcomputing

Er zijn drie verschillende soorten cloudcomputing: public cloud, private cloud en hybride cloud. Een public cloud is een cloud waarbij de IT-services worden gedeeld door meerdere gebruikers of organisaties. Een voorbeeld hiervan is Google Cloud, een reeks van cloudcomputing servicemodellen aangeboden door Google. Een private cloud is een cloud voor één gebruiker of organisatie . Een voorbeeld hiervan zijn wij bij Symbis, een full service ICT-dienstverlener die gespecialiseerd is in private clouds voor het MKB en de zorg. Een hybride cloud is een combinatie van public en private clouds, waarbij sommige gegevens of applicaties in de public cloud worden opgeslagen of uitgevoerd, terwijl andere in de private cloud blijven.

Wat zijn de voordelen van werken in de cloud?

Er zijn veel voordelen van het werken in de cloud voor jouw bedrijf. Hier zijn de beste voordelen op een rij gezet:

Kostenbesparing: Door gebruik te maken van de cloud, hoeft jouw bedrijf niet langer te investeren in dure hardware en software. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Flexibiliteit: Met de cloud kan jouw bedrijf gemakkelijk opschalen of afschalen, afhankelijk van je wensen en behoeften.

Toegankelijkheid: Gegevens in de cloud kunnen vanaf elke locatie met een internetverbinding worden benaderd.

Betrouwbaarheid: Cloudproviders bieden vaak hoge niveaus van betrouwbaarheid en beveiliging.

Mobiliteit: Met de cloud kun je altijd en overal toegang krijgen tot je IT-diensten via het internet op alle apparaten. Met de cloud kun je ook gemakkelijk bestanden en applicaties delen met anderen.

Hoe helpt Symbis met cloudcomputing?

Hoewel werken in de cloud veel voordelen biedt, kan het gebruiken en zoeken door de vele opties van de cloud best ingewikkeld zijn. Daarom kun je beter een IT-specialist zoals Symbis inschakelen voor jouw bedrijf als je wilt profiteren van de voordelen van cloudcomputing. Wij helpen je om de risico’s en uitdagingen van cloudcomputing te minimaliseren of te overwinnen.

Ook helpen wij ook bij het beheren en onderhouden van jouw cloudinfrastructuur na de implementatie. Dit bespaart jouw bedrijf tijd en middelen, zodat je jij kunt concentreren op wat echt belangrijk voor jouw bedrijf is: je bedrijf groeien.

Conclusie, werken in de cloud heeft veel voordelen voor jouw bedrijf. Het helpt je kosten te besparen, flexibeler te zijn en toegang te krijgen tot jouw gegevens waar je ook bent. Maar, om deze voordelen volledig te gebruiken, heb je een ervaren IT-specialist zoals Symbis nodig om je te begeleiden en helpen door het proces.