Ga naar de inhoud

Werken in de cloud

Werken in de cloud

De cloud, hype of realiteit?

De cloud is niet meer weg te denken in het huidige IT-landschap. Steeds meer organisaties brengen hun (bedrijfskritische) data, processen en infrastructuur erin onder. Bij Symbis merken we dat er rondom de cloud diverse vragen leven. Wat is het precies, wat kan ik ermee en wat heb ik eraan? In deze blog zetten we e.e.a. in eenvoudige bewoordingen voor je op een rijtje.

Wat is de cloud precies?

Om te beginnen: Wat is de cloud precies? In de cloud gebruik je een netwerk van computers die verbonden zijn met het internet en diensten aanbieden, zoals opslagruimte, software en rekenkracht. Heel plat gezegd: als je in je schuur een computer hebt staan die je via het internet benadert, werk je in de cloud. 😊

De cloud heeft globaal gezien twee hoofdvormen:

  • De public cloud: Een externe partij stelt IT-infrastructuur beschikbaar die door verschillende organisaties en gebruikers wordt gebruikt. Google, Microsoft en Amazon bieden bijvoorbeeld veel public clouddiensten aan.
  • De private cloud: Bij deze vorm heeft je organisatie een eigen stukje IT-infrastructuur bij een externe partij. Of je plaatst je eigen IT-infrastructuur in bijv. een extern datacenter. Andere organisaties en gebruikers kunnen hier dus niet bij.

Uiteraard hoef je niet 100% public of 100% private te kiezen. Je kunt een mix van beide diensten afnemen. Dat heet de hybrid cloud. Bij Symbis bieden we cloud oplossingen op maat zodat je precies krijgt waar je behoefte aan hebt.

IaaS, PaaS en SaaS

Veel gebruikte cloudtermen zijn IaaS, Paas en SaaS. Waarschijnlijk heb je ze weleens voorbij horen komen. Wat betekenen ze precies?

  • IaaS: Dit staat voor Infrastructure-as-a-Service. Je organisatie bouwt én beheert een eigen virtuele IT-infrastructuur op de hardware van een externe partij. Je hoeft deze hardware dus niet zelf aan te schaffen en te onderhouden. Microsoft Azure is een voorbeeld van een IaaS-oplossing.
  • PaaS: Dit staat voor Platform-as-a-Service. Naast de hardware gebruik je ook de software die je nodig hebt om applicaties te kunnen ontwikkelen, testen en implementeren via de cloudaanbieder. Een voorbeeld is Windows Virtual Desktop van Microsoft
  • SaaS: Dit staat voor Software-as-a-Service. Hierbij gebruik je software op abonnementsbasis via de cloudaanbieder. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft 365.

Ook hier geldt dat het één het ander niet uitsluit. Allerlei varianten zijn mogelijk.

Is werken in de cloud wel veilig?

Veel mensen denken dat de werken in de cloud onveiliger is dan een IT-omgeving op eigen locatie. Dat is niet het geval. Cloudservice-providers treffen namelijk allerlei veiligheidsmaatregelen om hun diensten te waarborgen. Als gebruiker is het uiteraard belangrijk om deze waar nodig aan te vullen met eigen beveiligingsmaatregelen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, tweestapsverificatie en het regelmatig maken van back-ups van je gegevens.

Waar staat mijn data opgeslagen?

In de public cloud kan de exacte locatie van je data variëren. Cloudproviders hebben vaak wel datacenters verspreid over meerdere landen en regio’s, zodat je wel enige invloed hebt waar je data staat. In de private cloud heb je wel volledige controle over de locatie van je data.

Hype of realiteit?

We kunnen wel stellen dat de cloud de hypefase voorbij is en een realiteit is geworden. Maar om te stellen dat jouw organisatie (helemaal) naar de cloud moet, zonder dat de waarom en hoe vraag is gesteld, vinden wij niet verstandig. Bij je organisatievisie hoort een passende IT-visie en daarin is de cloud een middel, geen doel op zich.

Zoals iedere oplossing hebben ook cloud oplossingen voor- en nadelen. En voor iedere onderneming verschilt de wens en noodzaak om over te schakelen naar cloud hosting of werken in de cloud. De hierboven genoemde opties geven globaal weer wat de mogelijkheden zijn. Er zijn eindeloos veel hybride tussenvormen mogelijk, die clouddiensten vaak ook met lokale oplossingen combineren. Wat bij jouw onderneming past, bekijken we graag samen. Wij kennen de mogelijkheden en adviseren je graag over de best passende cloud oplossing voor jouw situatie.

Het begeleiden naar de cloud is één van de redenen waarom bedrijven met een kennispartner als Symbis samenwerken. We weten als geen ander wat er nodig is om een cloudmigratie succesvol en zorgvuldig te laten plaatsvinden. Samen bespreken we jouw wensen en maken we een plan van aanpak. We kennen de risico’s en adviseren hoe we deze kunnen ondervangen. Ook na een migratie staan we onze relaties graag bij. Afhankelijk van de eigen IT-afdeling, zorgen wij na cloudmigratie voor het onderhoud, of dragen we onze kennis over aan jouw eigen IT-afdeling. Net wat past bij jouw wensen en behoeftes. We vullen precíes aan, wat voor jou nodig is.

Meer weten over werken in de cloud?

We helpen je graag verder!