Ga naar de inhoud

Wifi verstoringen | Blog

Wifi-storingen op kantoor verhelpen en voorkomen. Enkele handige tips

In een tijd waarin we veel online werken en onze data in de cloud opslaan is een betrouwbare en stabiele internetverbinding een absolute must op kantoor. Ook onze communicatie verloopt veelal via online kanalen zoals e-mail, online meetings en VoIP. Wifi-storingen en andere internetproblemen vormen dus een grote bedreiging voor de continuïteit van werkzaamheden, interne en externe communicatie en de productiviteit van werknemers. Als IT-dienstverlener begrijpen wij dit maar al te goed. In onderstaande tekst geven wij daarom enkele handige tips om wifi-storingen op kantoor te verhelpen en te voorkomen.

Tip 1: Kies een goede locatie voor je router

De plaats waar je je router plaatst, heeft een grote invloed op de kwaliteit van je wifi-verbinding. Het is belangrijk dat je router zo hoog mogelijk op een centrale en open plek staat, waar er zo min mogelijk obstakels zijn die het signaal kunnen blokkeren of verzwakken. Door goed na te denken over de locatie van de router en rekening te houden met factoren die het signaal verstoren, beperk je de kans op wifi-storingen.

Tip 2: Verander het kanaal van je router

Je router zendt het wifi-signaal uit op een bepaald kanaal, dat je zelf kunt instellen in de instellingen van je router. Als er veel andere routers in de buurt zijn die hetzelfde kanaal gebruiken, kan dat voor verstoring zorgen. Verandering van kanaal kan daarom een goede manier zijn om wifi-storingen te verhelpen.

Tip 3: Beveilig je wifi-netwerk

Beveiliging van het wifi-netwerk is niet alleen noodzakelijk voor een goede it-security, het kan ook de kans op wifi-storingen verkleinen. Een onbeveiligd wifi-netwerk is namelijk niet alleen onveilig, maar ook onstabiel. Gebruik daarom WPA2 als beveiliging voor je wifi-netwerk. Dit is de veiligste en betrouwbaarste vorm van encryptie.

Tip 4: Vergroot de kanaalbreedte van je wifi-signaal

We lazen eerder dat onderbrekingen het wifi-signaal kunnen verzwakken en daarmee de kans op wifi-storingen vergroten. Ervoor zorgen dat het signaal zo min mogelijk onderbroken wordt draagt daarom bij aan een sterker wifi-signaal. Een andere manier om meer snelheid en stabiliteit uit je wifi-signaal te halen, is door de kanaalbreedte te vergroten.

Tip 5: Maak een gastnetwerk aan

Als je regelmatig bezoekers of klanten op kantoor hebt, is het handig om een gastnetwerk aan te maken. Zo voorkom je dat externen het wifi-wachtwoord weten of toegang krijgen tot je interne netwerk.

Doe de check

Het is belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit van deze tips kan variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en apparatuur in je netwerkomgeving. Het is daarom goed om regelmatig de wifi-verbinding te checken. Wees er ook bewust van dat veranderingen effect kunnen hebben op de sterkte van het wifi-signaal.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan altijd open om je te helpen.